Välkommen till en av Sveriges äldsta skolor inom hästfriskvård

Den 9 mars är det återigen dags för en efterfrågad utbildning till EquiCare Sadelkonsult. Vi har alltid brunnit för hästhälsa och det är precis vad den här utbildningen riktar in sig på: Att skydda hästar från sadelrelaterade smärtor och skador genom en korrekt utprovad sadel som passar hela ekipaget och ger balans till ryttaren.

Sadelutprovning går aldrig ur tiden

Sadeln påverkar hästen långt mycket mer än vad många ryttare förstår. Vi träffar dagligen hästar som har nedsatt ryggfunktion, som har tappat muskler och har tydliga avtryck efter sadeln. En rygg som inte fungerar ger negativa effekter på hela hästen och många av de vanligaste problemen som ryttare upplever kan komma från en felaktig sadel.

Om sadeln är orsaken till problemen så spelar det ingen roll hur mycket man behandlar hästen med veterinär, kiropraktor eller massör eller hur hårt man jobbar med sin ridteknik. Den enda lösningen är att komma åt källan till problemen, dvs att hitta en passande sadel.

Här får du kunskaper i anatomi och biomekanik och vi går igenom hela den komplicerade processen att hitta rätt sadel från grunden. Det är svårt men mycket givande när allt blir rätt och du kan se att både häst och ryttare blir nöjda.

En EquiCare Sadelkonsult jobbar med helheten. Du lär dig att utvärdera hästen, muskelsättning, problemområden och smärtor. Du utvärderar ryttarens balans, styrkor och svagheter. Tittar på sadeln på stillastående häst, sadelns passform till ryttaren och slutligen hela ekipaget i rörelse.

Vi delar med oss av kunskap och erfarenhet från över 30 års arbete med att hjälpa hästar och ryttare med problem.

Utbildningen sker genom onlinestudier kombinerat med fysiska träff i Växjö.

Här får du en utbildning som baserar sig på hästens och ryttarens anatomi och biomekanik samt på vetenskap och forskning. Du lär dig utvärdera sadelns passform, vad hästen och ryttaren behöver, varför det behövs olika sadlar för män och kvinnor och mycket mer.

Som EquiCare Sadelkonsult lär du dig att prova ut såväl engelska– som western-/bladsadlar.

Dina förkunskaper

Du behöver ha bra erfarenhet av hästar och ett brinnande intresse för hästhälsa och att hjälpa till att utveckla häst och ryttare. Resten lär vi dig!

Vi är kända för vår aktiva support till våra elever, både under och efter att du är utbildad. Vi svarar på frågor och diskuterar olika fall vilket gör att du aldrig behöver känna dig ensam i jobbet. Att du ska lyckas är vår första prioritet.

Hos oss blir du och dina kurskamrater kollegor, inte konkurrenter.

Vi vill inte skryta…

…men den här utbildningen har det mesta och lite till. Det här kommer du att lära dig:

 • Utprovning av hopp-, dressyr- och westernsadlar samt bladsadlar för andra grenar. 
 • Sadelns historia, utveckling genom tiderna och trender.
 • Teknologi vid sadelutprovning
 • Hästens anatomi och biomekanik
 • Människans anatomi och biomekanik
 • Den felaktiga sadelns negativa påverkan på häst och ryttare
 • Asymmetriska hästar och ryttare
 • Sadelns rätta anläggningsyta
 • Utvärdering av sadel och ryttare
 • Utvärdering av sadel och häst
 • Statisk och dynamisk sadelutprovning

Den teoretiska undervisningen online gör att du slipper resa hemifrån så mycket. Datum för de praktiska dagarna i Växjö hittar du här nedan. 

DIPLOMERING

Efter praktikdagarna och när du är klar med de teoretiska blocken fortsätter du med ett antal praktiska sadelutprovningar och andra praktiska arbetsuppgifter som ska redovisas innan du blir Diplomerad EquiCare Sadelkonsult. 

Under studietiden bjuder vi på elevmedlemskap i Svenska Friskvårdsförbundet och du får även en ansvars- och behandlingsskadeförsäkring. Det tycker vi är bra och det ger både dig och dina praktikkunder ett fullgott skydd.

Detta medlemskap kan uppdateras till fullvärdig medlem hos Svenska Friskvårdsförbundet då du blivit godkänd på dina slutprov.

LITE MER FAKTA

Onlinestudierna är schemalagda till datumen 9/4 11/4 16/4 18/4 23/4. Start kl 18.30. Allt spelas in och du kan titta på filmerna när och så ofta som du vill.

Praktik: 27-29/5 i Växjö. 

Onlinestudierna är förberedande för praktikdagarna vilket innebär att du kommer till oss med goda kunskaper från början. Dessutom får du olika praktiska arbetsuppgifter att göra hemma innan praktiken i Växjö.

VANLIGA FRÅGOR

Varför ska jag välja er? Vi har över 35 års erfarenhet från terapeutiskt arbete med hästar och har utbildat inom området hästfriskvård i  30 år. Under den här tiden har vi konstant uppdaterat våra kunskaper, arbetat praktiskt och hjälpt mängder med hästar och ryttare. Vi lär ut mycket effektiva tekniker.  Vi finns också tillhands för att hjälpa dig med tips och råd även när du inte är hos oss. Du kan alltid ringa under utbildningstiden men även efter.

Varför är ni så billiga jämfört med andra? Vi sparar på kostnader för både dig och oss genom att använda modern teknologi. Dessutom så tycker vi att man ska ha råd att utbilda sig och också ha en chans att ganska snabbt få tillbaka de investerade pengarna när du börjar ta betalt av dina kunder.

Vad behöver jag för förkunskaper? Utbildningen är öppen för alla. Vi kräver inga speciella förkunskaper förutom hästvana och naturligtvis ett stort hästintresse. Min ålder 18 år.

Vilken litteratur behöver jag köpa? Ingen, allt material ingår.

Hur fungerar det med försäkringar? Från första studiedagen tecknar vi en elevförsäkring som täcker ansvar och behandling. Efter avslutad utbildning kan du omvandla elevförsäkringen till en vanlig försäkring.

Var finns vi och hur gör man med boende? Vårt praktikstall ligger 7 minuters bilresa från Växjö centrum. Du tar dig enkelt till Växjö med bil eller tåg och det finns massa olika boenden att välja emellan. Gångavstånd till de flesta och väldigt nära tåg- och busstation. Om du väljer att åka tåg eller buss så ser vi till att det fungerar med transport ut till stallet.

KOSTNAD OCH ANMÄLAN

Kurskostnad: 14 995 kronor inkl moms (25%).

Du kan välja att betala hela beloppet eller dela upp det på kortare eller längre tid (delbetalning gäller endast för privatpersoner och efter sedvanlig kreditprövning)

Anmälan: Du gör din kursanmälan här

Du kan även be oss kontakta eller skicka mer information till dig via det här formuläret .

Så här hanterar vi dina personuppgifter